中考冲刺四:阅读理解技巧(巩固练习)

发布时间:2024-06-18 00:06:12浏览次数:18
【巩固练习】I.真题演练。【2012 浙江杭州】It’s very early in the morning and I’m sitting outside. It’s also very cold and dark. With me is Jim Nightingale, and he is the reason I’m up so early. He passes me a hot cup of coffee. “Not long to wait now,” he says. I hope he’s right.After a few minutes there is a very weak light in the east, and then I hear a bird singing. It sings very loud and very clear. “That’s the robin(知更鸟),” says Jim. A few more birds start singing with the robin and Jim knows the names of them too. Half an hour later, there are more and more birds singing, and it’s very loud! Suddenly, all around us the air is full of the sound of birdsong. This is the dawn chorus(晨鸣), and it’s beautiful. “Wow, this is amazing!” I tell Jim, who is smiling. “Is there a dawn chorus every morning?”“Birds can sing any time of the year but the best time is the end of winter and during the spring. This is when the birds sing most.”“Really? So, why do they sing?” I ask.“Well, there are two reasons, explains Jim.” Most of the songbirds who sing are males. They want to find a female(雌性) so they sing to show how strong they are. The females listen and choose the best singer! The birds also sing to tell other males to go away. They need their own area; they don’t like sharing with another male.”I listen to the birds; the songs seem too much to me. “Do the birds sing a special song in the morning?”“That’s a good question,” replied Jim. “The successful birds have many kinds of calls and songs. Sometimes they copy the songs of other birds. This makes it sound like there are many birds in that place already and other males stay away. Also the female likes songs with different notes. Some birds, for example the European wren, have songs that contain over 700 different notes per minute!”So, how does Jim know so much about birds? Well, he works as a volunteer for the RoyalSociety for the Protection of Birds. He is trying to help the birds live in the modern world. “More and more of the birds’ habitat disappears every year. The sparrow, for example, was a very common bird in the UK, now it’s in danger.”By now the sun is up and the birds are quiet. It’s light so they can start looking for food, they need a big breakfast after all that singing. 1. Why does the writer get up early in the morning?A. To visit her friend.      B. To drink hot coffee.C. To see different birds.     D. To hear birds sing.2. When you hear a bird sing in the morning, it’s most probably ______.A. a robin         B. a sparrowC. a male bird       D. a female bird3. A bird sings early in the morning mainly ______.A. to call a female’s attention    B. to fight with other malesC. to find a place to live in     D. to start looking for food4. According to the text, which of the following statements is true?A. At first the writer is happy to be up so early in the morning.B. Male birds have their own ways of fooling other birds.C. It’s easier for the birds to find food early in the morning.D. Jim has a job with the Royal Society for the Proteciton of Birds.5. The text is mainly about ______. A. the robin’s songs      B. the birds' habitatC. why birds sing       D. how to protect birds【2012 天津】Now, more and more cities are facing problems, such as high housing costs, pollution and crime. Let’s see what people in Hyderabad, India and in Sao Paulo, Brazil do to solve (解决) the problems.Hyderabad, India To improve people’s lives, Hyderabad is planting more and more trees. The city is even creating greener buildings that use less water and less electricity for power. Adding green to a city has a number of advantages. For example, trees make the air cleaner. In Hyderabad, streets were grey and dirty in the past. However, today they are filled with trees and flowers, making the city cleaner and more colourful. Green areas also give people places to relax or exercise. A study in the USA shows an interesting thing: the greener a neighborhood is, the less crime there is.Sao Paulo, BrazilMany people work in the centre of Sao Paulo, but they don’t live there. They’ve spread out to neighborhoods outside the city because housing is cheaper. Every day, thesepeople travel into the city, and traffic is very heavy. City planners are using differentways to deal with(处理) the problem. First, they are building better subways. Another goal is to make it cheaper for people to live in the downtown area(中心区). Doing this will reduce traffic and pollution in the city.1. What does the underlined word “greener” mean?A. Taller.             B. Easier.C. Better for the environment.     D. More brightly coloured.2. Which advantage of making Hyderabad greener is NOT talked about in the passage?A. It helps people work better.     B. It makes the city cleaner.C. It reduces crime.         D. It makes it easier to exercise.3. According to the passage, what problem does Sao Paulo have?A. A lot of people don’t have jobs.B. Too many people live in the city centre.C. A lot of people are moving out of the city.D. Too many people travel into the city every day.II. 阅读综合。  ASpiderman is one of the most famous comic book heroes of all time. He was created byStan Lee in 1963 and was first introduced to the world in the pages of Marvel comic books.Spiderman’s story is the story of Peter Parker, a child who lost his parents and lives with his aunt and uncle. Peter is a shy, quiet boy wearing glasses and has few friends. One day, on a high school class trip to a science lab,he gets bitten by a special spider. Soon Peter realizes he has amazing powers:he is as strong and quick as aspider and also has a type of sixth sense. He no longer needs his glasses and he can use his super power to fly through the city streets! Remembering something his Uncle Ben has told him, that “with great power, there must also come great responsibility(责任), ” Peter decides to use his powers to fight enemies who do cruel things to people. And so, Spiderman is born.Life is not easy for Peter even though he is a superhero. He is in love with Mary Janebut cannot tell her about his amazing powers. Besides, his best friend Harry hates Spiderman! Peter is also short of money and time. He has to sell photos of Spiderman (himself) to a newspaper and he keeps losing his other jobs because he’s so busy saving people! Yet he has to fight different kinds of cruel enemies.1. Who created Spiderman?A. Stan Lee. B. Marvel. C. Peter Parker. D. Superman.2. What happened to Peter Parker after he was bitten by the spider?A. He could not see with his eyes. B. He became a spider.C. He developed spider-like powers. D. He was sick.3. What does “with great power, there must also come great responsibility” mean?A. Powerful people can do whatever they like.B. People with power are always good.C. Powerful people should have a responsibility to do good.D. Powerful people are to blame for all the bad things that happen.4. In what areas does Peter have problems that are similar to normal people?A. Money, time, studying, reading. B. Money, work, time, relationships.C. Relationships, sport, money, work. D. Money, work, time, sleep. BWhen I was seven years old my mom was diagnosed(诊断) with cancer. The doctors told us my mom might be saved with surgery(手术). But it could also kill her. She chose to have it.The day before the surgery I was off school, and my mom planned the best day of my life, everything I loved at seven and everything that would put a smile on my face. The day began with her waking me up saying, “Kate, I have a surprise for you. Come and see.” The surprise was a doll I had wanted for the longest time. Throughout the day, shetold me everything that she thought I would need to know to grow up and be a good person;she told me to be the best I could be and that I would always make her proud. We had a picnic in the park, and it was so cold that we moved to the car. The day was filled with laughter. For the first time in a long time I could see she was really happy. I would never forget her smile, or the way her eyes shone as if we were the same age. It was the best day of my life, and I will never forget the conversations we shared.My mother managed to live through the surgery. Now when I look back, I realize that the best day of my life could be her last and this could be the last day I would rememberwith her, the last one we shared. I also understand how unselfish a mother is.1. Who made the decision to have the surgery in the story?A. The doctors. B. The patient. C. The writer. D. The patient’s family.2. What did the writer’s mother do the day before the surgery?A. She stayed at home to have a good rest.B. She went to the doctor’s for advice.C. She turned to her family for comfort.D. She stayed all day with her child.3. Why was the writer’s mother happy that day?A. Because she left her child a special memory.B. Because she realized her child had grown up.C. Because she was proud of what her child had done.D. Because she expected the surgery to be successful.4. The underlined sentence in the last paragraph suggests that ______.A. her mother was ill again B. the surgery was unsuccessfulC. her mother was getting better D. the surgery was simple5. Which of the following words best describes the writer’s mother? A. Hardworking. B. Famous. C. Rich. D. Great.C Beauty: For lovers and fans of the arts. Beauty is a necessary magazine in your spare time. It brings you academic(学术的) articles written by internationally famous scholars(学者), yet with easy-to-understand examples, as well as information on exhibitions and sales all over the world.World Weekly: It gives you a global view(视野、观点) with articles from four of the world’s most famous newspapers. Read the news from different views and draw your own conclusions on the stories influencing our world. Try it for six months for just $30. Besides, you can get a free copy of World Weekly 2012. New View: Full of excellent writing and photography, it covers one key subject each month, from human rights to poverty(贫困) to environment. Reports from around the world provide you with an all-sided world view. Besides, you can be told lots of fresh reports and the latest stories on world events and activities.The Week: It is the only summary(摘要) giving you the best of British and foreign newspapers in just 35 pages. Designed to be read in just 1 hour. Try it now with 13 copies for just $25. If you decide it’s not for you, just tell us within 3 weeks and youcan get your money back within 10 work days.1. _________ will probably provide you with articles about music and paintings.A. New View   B. World Weekly   C. Beauty   D. The Week2. If you want to read World Weekly, you will probably need to spend about _________ each week.A. 3.2 dollars   B. 2.1 dollars   C. 2 dollars   D. 1.2 dollars3. Which of the following is not probably included in New View?A. A short statement of the main points of the latest news in China Daily.B. A discussion on water pollution in India.C. An article about hungry children in Africa.D. A report on medical care in China.4. Which of the following is true according to the ads above?A. Beauty is an English newspaper. B. It takes an hour to read a copy of The Week.C. There aren't any pictures in New View.D. You can get a free copy of World Weekly 2012 if you like it.【答案与解析】I.真题演练。【2012 浙江杭州】1. D。细节理解题。根据“…and he is the reason I’m up so early”以及“…and then I hear a bird singing”可知,作者早起是为了听鸟儿的晨鸣,故选 D。2.C。 细节理解题。根据第六段中的“Most of the songbirds who sing are males.”可知选C。3.A。 细节理解题。根据第六段中的“They want to find a female(雌性) so they sing to show how strong they are. The females listen and choose the best singer!”可知选 A。4. B。推理判断题。根据第八段中的“Sometimes they copy the songs of other birds. This makes it sound like there are many birds in that place already and other males stay away.”可知选 B。5. C。主旨大意题。文章主要通过 Jim Nightingale 回答作者的“So, why do they sing?”和“Do the birds sing a special song in the morning?”两个问题解释了小鸟为什么会唱歌以及唱歌的高手会伪装成其他的鸟唱歌。由此可知选 C。【2012 天津】 1. C。推理判断题。根据第二段第一句“To improve people’s lives, Hyderabad is planting more and more trees.”可知答案选 C。2. A。细节理解题。根据第二段的描述可知,B、C、D 三项都提到了,但并没有提到绿化Hyderabad 可以帮助人们工作得更好,所以 A 项错误,故选 A。3. D。细节理解题。根据最后一段第三句“Every day, these people travel into the city, and traffic is very heavy.”可知,答案选 D。II.阅读综合。A 篇:1.A。细节理解题。由第一段可知 Spiderman 在 1963 年由 Stan Lee 创造出来的人物。2.C。细节理解题。通读第二段可知 Peter Parker 被蜘蛛螫过后,拥有了超凡的力量,变得强壮迅速,同时拥有第六感觉,不需戴眼镜就能看清,还能飞过城市的街道。3.C。细节理解题。由第二段“Remembering something his Uncle Ben has told him,that“with great power,there must also come great responsibility(责任),”Peter decides to use his powers to fight enemies who do cruel things to people.”可知。4.B。细节理解题。有文章最后一段可知,Peter 在拥有超凡的力量后同样面对金钱、工作、人际关系、时间等问题。B 篇:1. B。 细节理解题。根据文章第一段最后一句可知, 作者妈妈患了癌症,是妈妈自己决定选择手术治疗。2. D。 细节理解题。根据第二段首句“The day before the surgery I was off school, and mymom planned the best day of my life”可知作者妈妈在手术前一天和作者一起度过了最幸福的一天。3.A。 推理判断题。根据文章第三段,作者的妈妈在手术前一天有意安排要快乐地和作者度过那一天,以便给作者留下美好的记忆。4. C。 句意理解题。根据“managed to live through”意为“设法成功做成了某事”,可知妈妈的手术成功了,身体状况也就变好了。 5. D。 主旨归纳题。根据最后一句“I also understand how unselfish a mother is”可知,作者是通过叙述这个不寻常的事件,来歌颂母爱的无私与伟大。C 篇:1. C。由 Beauty 中的“For lovers and fans of the arts.”以及“…as well as information on exhibitions and sales all over the world.”可知答案为 C。2.D。 由 World Weekly 中的“Try it for six months for just $ 30.”可计算出,每星期大约需要花费$ 1.2。3.A。 通读 New View 中的描述,可推断答案为 A。4.B。 由 The Week 中的描述“Designed to be read in just 1 hour.”可知 B 项说法正确。
文档格式: docx,价格: 5下载文档
返回顶部